A Felvidéken 2010 óta nem csökken sem a magyar iskolaválasztók száma, sem a számaránya. Több felvidéki régióban egyértelmű növekedés tapasztalható. Ugyanezek a tendenciák elmondhatók Kárpátaljáról és Erdély több régiójáról is, valamint a Délvidéken is egyre gyakrabban hoznak jó döntést.

A külhoni régiókban a következő hetekben kell döntést hozniuk a szülőknek arról, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A családok gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar vagy államnyelvű oktatást.

Az előttünk álló időszakban a Szövetség intenzív kampányba kezd, hiszen a döntés egyszeri és életre szól. A cél érdekében december folyamán 20 000 magyarul beszélő óvodásnak küldte el Mátyás az igazságos című mesekönyvét a szülőket bátorító levelével együtt a szervezet.

Elindult a Szövetség Kárpát-medencei Mozgó Mozija is, amely áprilisig több mint száz településre jut el, kicsiknek és nagyoknak vetít magyar meséket és filmeket, az iskolaválasztást tematizáló kisfilmekkel együtt.

A Rákóczi Szövetség megígéri a szülőknek, hogy gyermekük magyar iskolába íratásakor egy jó minőségű iskolatáskát kapnak, valamint a szeptemberi tanévkezdést követően számíthatnak a magyar összefogást jelképező ösztöndíjra helyes és felelős döntésük elismeréseként.

A magyar iskola jobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít. Az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy szűkebb és tágabb közösségében otthon érezhesse magát. Ezért arra kérjük a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar iskolát!

A média képviselőit arra kérjük, hogy segítsék a külhoni magyar iskolaválasztás népszerűsítését!

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei helyi- és ifjúsági szervezetei számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több településen, intézményben emlékezzenek meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Az emléknap méltó dátuma április 12-e, 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé.

• A pályázat célja: minél több településen, intézményben emlékezzenek meg, a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről.
  • A pályázók köre: a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei helyi és ifjúsági szervezetei, valamint a Felvidéki Város és Vidéke Célalapok
  • Megpályázható maximális összeg: 100 000 forint
  • A pályázott programnak 2019. április 1-30. között kell megvalósulnia
  • Pályázat beadásának határideje 2019. március 25., hétfő
  • Pályázat elszámolásának határideje: a program megvalósulását követő 30 nap, de legkésőbb 2019. május 31.
  • A pályázat feltételei: a Rákóczi Szövetség belsőpályázati rendszerének feltételei érvényesek
  • Pályázatot KARON (KApcsolattartási Rendszer ONline) felületünkre bejelentkezve tudnak benyújtani az alábbi hivatkozásra kattintva:

Figyelem! Amennyiben ide még nem regisztráltak, kérjük, az első belépéshez szükséges adatokat kérjék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

További információval Szenczi Borbála (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;  +361 201 3067), a program felelőse, illetve a Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatárasai állnak rendelkezésre.

A külhoni magyar családok gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar vagy államnyelvű oktatást. A magyar iskola nagyobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít. Az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy szűkebb és tágabb közösségében otthon érezhesse magát. Ezért arra kérjük a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar iskolát.