Tisztelt Tagtársaink! Tisztelt Támogatóink! Kedves Barátaink!

Nehéz időt élünk, amikor tevékenységünket nem tudjuk a megszokott rendben folytatni.

A Rákóczi Szövetség elnöksége 2020. március 16-tól a Szövetség valamennyi programját, rendezvényét, pályázati határidejét és utazását felfüggeszti addig, amíg a helyzet nem változik.

Tevékenységünket ugyanakkor nem szüneteltetjük, szeretnénk az online térben rendelkezésre álló eszközeinkkel minél inkább jelen lenni annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség közössége, szimpatizánsai ne érezzék egyedül magukat és ebben a formában fejezzük ki nemzeti összetartozásunkat, emberi és baráti kapcsolatainkat.

A Rákóczi Szövetség közössége érték, amiben hatalmas erő van. Ne érezzük egyedül magunkat akkor sem, ha mozgásterünk korlátozott, ha a határok ideiglenesen bezáródtak körülöttünk. A következő napokban, hetekben az online térben szeretnénk tovább folytatni munkánkat, megszólítani mindenkit, aki közösségünkhöz tartozik.

A Rákóczi Szövetség ebben az időben is szeretné felajánlani segítségét, barátságát, jóérzését.

Amint a lehetőségek engedik, folytatjuk a megszokott módon, addig is itt az online térben fogjuk össze a Kárpát-medencét.

Vigyázzunk egymásra, különösen az idősekre és maradjunk egymással szoros kapcsolatban.

„Az igaz ügyet nem hagyja el az Isten!” – II. Rákóczi Ferenc

Tájékoztató

Baráti üdvözlettel,

Budapest, 2020. március 17.

Csáky Csongor,
a Rákóczi Szövetség elnöke

A Rákóczi Szövetség 2020-ban 25. alkalommal hirdeti meg Kárpát-medencei középiskolások számára Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőjét. A vetélkedőbe minden évben több száz Kárpát-medencei középiskola három fős diákcsapata kapcsolódik be. A 2020-as év a trianoni béke 100. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Éve, a vetélkedő idei témája:

A trianoni béke – előzmények és következmények

A három fordulóból álló vetélkedő meghirdetése minden évben tavasszal történik. A háromfős csapatok egy tesztsor kitöltésével nevezhetnek. A beküldött dolgozatok alapján a legjobb 60 csapat kap meghívást a második fordulóra, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség keretében Budapesten, a Műegyetemen rendez, hagyományosan október 21. és 23. között.

Az idei évben az első forduló feladatsorának kitöltése a Rákóczi Szövetség weboldalán, regisztrációt követően történik. A nevezés a csapat adatainak megadásával és a feladatlap kitöltésével automatikusan megtörténik. Tájékoztató, ajánlott irodalom és további részletek:

Figyelem! A koronavírus járványra való tekintettel az induló csapatokat arra kérjük, a feladatmegoldáshoz szükséges egyeztetéseiket telefonon és elektronikus úton szervezzék és bonyolítsák!

A mai naptól elérhető feladatlap kitöltésére 2020. június 10., szerda éjfélig van lehetőség.

A csapat adatai és a feladatlap a határidőig online szerkeszthető. A szakmai zsűri kizárólag azon csapatok feladatlapját bírálja el, ahol a csapatra és csapattagokra vonatkozó adatok kitöltése hiánytalanul megtörtént! A zsűri a Szövetség rendszerébe beérkezett feladatlapokat azok 2020. június 10. éjféli állapota szerint pontozza!

Az első forduló eredményéről 2020. szeptember 7. után értesítjük a csapatokat, illetve az eredmények megtekinthetők lesznek a Rákóczi Szövetség honlapján is.

A második fordulóba jutott 60 csapat október 22-én írásbeli fordulón méri össze tudását, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be az október 23-i szóbeli döntőbe. A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt, számos igényes feladat révén dől el a vetélkedő végső sorrendje. Valamennyi döntőbe és középdöntőbe jutott csapat értékes könyvjutalomban, a legjobb három csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáraik az előzetes tervek szerint egy, a békediktátum helyszíneit felkereső franciaországi kirándulásban részesülnek.

A vetélkedővel kapcsolatos további információ a Rákóczi Szövetség központi e-mail címén (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kérhető.

A felhívás ide kattintva megnyílik

Segítségre van szüksége? Írjon e-mailt a fenti térképen szereplő partnereinknek!

A Rákóczi Szövetség elnöksége ülését március 16-án tartotta. A határozatok és az elnökség által elfogadott 2019. évi beszámolója a képre kattintva érhető el.

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Most, amikor mindenki otthon van és a tanulás is otthon zajlik, szeretnénk a külhoni magyar középiskolásoknak segíteni.

A Rákóczi Szövetség honlapján a március 23-ával kezdődő héttől igyekszünk feltölteni az egyes országok, középiskolai   évfolyamok és tantárgyak tanóravideóit. A tanóravideókat a kiválasztott ország magyar tannyelvű középiskoláiban oktató tanárok tartják meg 20-30 perces keretben, a tanév hátralévő időszakára vonatkozó tantárgyi témakörökben.

Felvidéki, kárpátaljai és erdélyi tanárokat kértünk meg arra, hogy az adott ország tanrendjének megfelelően készítsék el a tanórákat videó formájában, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget és kérjük a továbbiakban is. Külön köszönjük az Ungvári TV és a Bihar megyei tanfelügyelőség partnerségét!

A tanóravideók a Rákóczi Szövetség honlapján regisztrációt követően bárki számára ingyenesen elérhetők.

A videók ide kattintva érhetők el.

Eredményes, jó tanulást kívánunk