Megjelent a Rákóczi Hírvivő idei harmadik száma, melyben olvashat a Szövetség elmúlt négy hónapjának eseményeiről.

A Hírvivőt az alábbi képre kattintva nyithatja meg.

A Rákóczi Szövetség idén ősszel mintegy 600 külhoni magyar óvónőnek és tanítónak szervez hétvégi találkozókat. Azzal a céllal, hogy kifejezze az óvónők és tanítók iránti megbecsülését, különös tekintettel arra, hogy a magyar iskolaválasztás elősegítésében meghatározó szerepet töltenek be.

Az első találkozó Szegeden valósul meg október 11. és 13. között, ahová a Vajdaságból, Dél-Erdélyből és Csángóföldről közel kétszázan érkeznek.

A találkozó szakmai partnere a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kara.

A rendezvény szakmai és kulturális programok mellett kiemelt figyelmet fordít a pihenésre és a kapcsolatteremtésre.

A további találkozók időpontja:

Időpont

Helyszín

Résztvevők köre

Résztvevők száma

2019. október 11-13.

Szeged

Vajdaság, Dél-Erdély, Csángóföld

2019. november 8-10.

Székesfehérvár

Nyugat-Felvidék

2019. november 22-24.

Hajdúszoboszló

Kelet-Felvidék, Észak-Erdély

2019. november 29. – december 1.

Hajdúszoboszló

Kárpátalja, Észak-Erdély

Köszönjük, ha hírt adnak a rendezvényről!

A kiránduláson magyarországi és kárpátaljai diákok vettek részt. Péntek délután a kirándulók bekapcsolódtak a Karácsfalván megszervezett Rákóczis Légy-Ottba!. A rendezvény keretében megismerkedtek a Rákóczi Szövetség munkásságával, majd 500 középiskolás fiatal társaságában hatalmasat buliztak a ByeAlex és a Sleep koncertjén.

A szombati nap a honismeret és a kirándulás jegyében telt. A kirándulás résztvevőknek Popovics Béla mesélt Kárpátaljáról, erről a mesés tündérkertről. A csoport első útja a munkácsi várhoz, Kárpátalja legnevezetesebb műemlékéhez vezetett, majd a Vereckei-szoros felé vették útjukat. Ezt követően Alsóvereckén lehetőségük volt sétát tenni az Árpád-vonal bunkerben, mely a II. Világháború idején a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt a Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban.

A kirándulás meghatározó pillanatai közé tartozott, mikor a csoport megérkezett a Szolyvai Emlékparkba. A településnév hallatán minden kárpátaljai magyarnak összeszorul a szíve. 1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak.  Az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. A Kárpát-medencei résztvevők lerótták tiszteletüket a XX. századi diktatúrák agressziói során meghurcolt magyar hősök emlékére. Szombat este, azaz október 6-a előestéjén a Kincsem című film került vetítésre.

Vasárnap délelőtt ki-ki a maga felekezetének megfelelően szentmisén, illetve istentiszteleten vett részt. Ezt követően a résztvevők elbúcsúztak egymástól és hazaindultak.

Képgaléria:

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet a Magyar Iskolaválasztási Programja által érintett külhoni óvodák részére.

1. A pályázat célja

A pályázat célja, hogy anyagi támogatás révén elősegítse a Magyar Iskolaválasztási Programja által érintett óvodák közösségépítő és a magyar iskolaválasztást segítő programjainak megvalósítását.

2. A pályázat tárgya

Pályázni lehet 2019 év folyamán az óvoda (vagy vegyes óvoda esetében a magyar csoport(ok)) tevékenyégéhez kapcsolódó programok költségeire.

3. A támogatás formája és a rendelkezésre álló forrás mértéke

A kiírásra minden pályázó csak egy kérelmet nyújthat be, akár több programot is megjelölve, amelyre maximum 150.000 Ft támogatás nyújtható.

4. A pályázók köre

a) A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztás Programja által érintett külhoni régiók magyar, vagy magyar csoporttal rendelkező óvodái.

b) Az érintett régiók: teljes Felvidék, Kárpátalja, Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Máramaros, Szatmár, Szeben, Temes megyék, Dés, Torda, Szászrégen és környéke, Vajdaság, Horvátország.

5. Pályázatok benyújtásának követelményei

A pályázathoz az alábbi dokumentumok kitöltése és benyújtása szükséges:

a) Kitöltött és beküldött elektronikus pályázati űrlap. A pályázati űrlap elektronikus úton tölthető ki a Rákóczi Szövetség honlapján.

b) A pályázat részletes költségvetésnek csatolása elektronikus formában.

6. A pályázatban be kell mutatni

a) A pályázati tevékenység, program rövid leírását, az érintettek körét, végrehajtását, valamint várható eredményeit

b) A program költségvetését

7. A pályázatok elbírálása

A Rákóczi Szövetség Elnöksége dönt a pályázatokról, a jelentkezési határidőt követően.

8. A pályázatok benyújtásának módja, helye és ideje

A pályázatokat elektronikus formában kell benyújtani a lap alján.

A pályázatok beérkezésének határideje: 2019. november 22. (péntek)

9. A pályázat érvényességének vizsgálata

A pályázatok a beérkezését követően formai ellenőrzésre kerülnek, amely során a Rákóczi Szövetség a pályázat időbeni beérkezését, a szükséges dokumentumok-mellékletek meglétét, valamint a pályázónak a pályázat benyújtására való jogosultságát, illetve a pályázat tárgyát vizsgálja.

10. Az elbírálás határideje, pályázók kiértesítése

A Rákóczi Szövetség a pályázatokat 2019. november 25-ig elbírálja.  A döntésről a pályázók ezt követően elektronikus úton kapnak értesítést.

11. A támogatás

A támogatás formája: utófinanszírozás

12. A támogatás elszámolása és ellenőrzése

A támogatott a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződésnek megfelelően és az abban meghatározott határidőig, 2020. január 31-ig köteles tartalmi és pénzügyi beszámolót küldeni a Rákóczi Szövetség részére a program megvalósulásáról.

13. Pályázatokkal kapcsolatos információ:

Simon Alekszandra - tel: +36-1/201 30 67

ALAPADATOK - 1/3. oldal

Csak betűket adjon meg!
Kérjük, válassza ki az országot!
Érvénytelen településnevet adott meg!
Kérjük, érvényes címet adjon meg!
Érvénytelen irányítószámot adott meg!
Kérjük, csak a következő karaktereket használja: + - 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Érvénytelen e-mail címet adott meg!
Csak betűket adjon meg!
Kérjük, érvényes e-mail címet adjon meg!
Kérjük, érvényes telefonszámot adjon meg az alábbi példa szerint! Példa: +36201234567
Invalid Input
Kérjük, érvényes dátumot adjon meg! Formátum: ÉÉÉÉ.HH.NN.
Invalid Input
Kérjük, csak számokat használjon!
Kérjük, számot adjon meg!
Kérjük, az űrlap elküldéséhez aktiválja a rádiógombot.
Érvényesítés
A kérdőív érvényesítéséhez kattintson a mezőbe!

2019. október 4-én Kárpátaljára érkezett a Szövetség Légy-Ott! programsorozata.

Rákóczis Légy-Ott! Karácsfalván

A rendezvényen több mint 500 kárpátaljai és magyarországi fiatal vett részt.

A Közésuli.hu közönségtalálkozót szervezett, de a diákok megismerkedhettek a Rákóczi Szövetség új progrmajaival, pályázati lehetőségeivel, az estét pedig a ByeAlex és a Slepp zenekar koncertje zárta.

Foto: Váradi Sándor

Képgaléria: