A Rákóczi Szövetség szervezésében idén már harmadik ízben utazhattak felvidéki, kárpátaljai, valamint a diaszpórából – az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztráliából, Brazíliából és Németországból – érkező magyar fiatalok a Misszió Tours utazási iroda által üzemeltetett Boldogasszony Zarándokvonaton az összmagyarság világszerte legnagyobb keresztény rendezvényére, a csíksomlyói búcsúba. A Rákóczi Szövetség jóvoltából idén mintegy 250 határon- és tengerentúli magyar fiatal zarándokolt a búcsújáró kegyhelyre, hogy átélje a semmihez sem hasonlítható lelki és kulturális élményt.

A Boldogasszony Zarándokvonatra idén a nyugat-felvidéki résztvevők Győrben és Komáromban, a kelet-felvidékiek és kárpátaljaiak, valamint a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborból érkező diaszpóracsoport Püspökladányban szállt fel. A Rákóczi Szövetség munkatársai a budapesti Keleti pályaudvaron csatlakoztak a résztvevőkhöz.

A zarándokvonatot a helyiek többek között Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely és Gyergyószentmiklós vasútállomásán is ünnepélyesen fogadták, több helyen felcsendült a magyar és a székely himnusz. A megható fogadtatások a középiskolás és fiatal felnőtt korú résztvevőkben mély nyomot hagytak. A résztvevők a késő esti órákban érkeztek a gyergyószentmiklósi, csíkmadarasi és csíkszeredai szálláshelyekre.

A zarándoklat első napján a zarándokvonat utazói Gyimesbükkre látogatottak, ahol festői környezetben vettek részt a helyi általános iskola előadásán és az ezt követő szentmisén. Ezt követően megtekintették az ezeréves határt és az itt található Rákóczi-vár romjait.

A zarándoklat második napján került sor a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartott ünnepi szentmisére, melynek szónoka az idei évben Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt. A résztvevők a világ minden sarkából összesereglett, több százezer magyar zarándok társaságában kérték a Szűzanya oltalmát.

Pünkösdvasárnap Gyergyószentmiklóson a zarándokok ünnepi szentmisén vettek részt. Ezt követően a zarándokvonat a város vasútállomásáról kezdte meg útját az anyaország felé – még az esti határátlépés előtt a nagykárolyi állomáson összegyűlt ünneplő tömeg szívélyes fogadtatása okozott a résztvevőknek igazi meglepetést.  A zarándokok a négynapos út végeztével lelkiekben feltöltődve, örök élményekkel és emlékekkel tértek haza.

Képgaléria:

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a Rákóczi Szövetség egésznapos rendezvényt szervezett.

Délelőtt 11 órakor ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont Sátoraljaújhelyen, ahol 1000 felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, anyaországi és diaszpórából érkező középiskolás találkozott. 

Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. 

A nap folyamán a diákok táncházban, filmvetítésen, Robotika előadáson és Középsuli.hu közönségtalálkozón vehettek részt, az este Szabó Balázs Bandája koncerttel és tüzijátékkal zárult.

 

Foto: Orbán Viktor Facebook oldala, kozepsuli.hu

 

 

Képgaléria:

Ferenc pápa június 1-jei történelmi csíksomlyói látogatása alkalmából a Rákóczi Szövetség együttműködésben a Miniszterelnökség egyházi ügyekért felelős államtitkárságával utazási pályázatot hirdetett Kárpát-medencei középiskolák, egyházi közösségek 13 és 19 év közötti fiataljainak. Ennek köszönhetően 2500 középiskolás juthat el a pápai szentmisére.

Június 6-án a pünkösdi csíksomlyói búcsúba 300 felvidéki és kárpátaljai fiatal kel útra a Nagyboldogasszony Zarándokvonattal a Szövetség szervezésében és támogatásával.

A Rákóczi Szövetség nemzeti összetartozás napi Diákutaztatási Programja keretében 100 Kárpát-medencei középiskola több mint 4000 diákja utazhat legalább egy határ átlépésével a Kárpát-medencében. Az utazó iskolák közül Felvidékre 29, Erdélybe, illetve Partiumba 22, Vajdaságba 11, Horvátországba 3, Szlovéniába 2 és Kárpátaljára 2 középiskolai csoport utazik. Határon túlról 31 középiskolai csoport utazik az anyaországba.

A június 4-i utazási pályázatot bármely Kárpát-medencei középiskola benyújthatta. A Rákóczi Szövetség az utazó diákok számától és a megtett távolságtól függően legfeljebb 300 ezer forint értékű utazási kerettámogatást ajánlott fel a sikeres pályázóknak.

A fent említett programok mellett a Szövetség sátoraljaújhelyi központi eseményén június 4-én további ezer fiatalt lát vendégül.

Köszönjük, hogy hírt adnak az eseményekről!

Nagy örömmel tudatjuk, hogy a Rákóczi Szövetség az idei nyáron összesen 4 500 fiatal számára biztosít üdülési lehetőséget Sátoraljaújhelyen.Összmagyar Középiskolás Tábor

 

A nyári programsorozat egyik kiemelt része 2 Összmagyar Középiskolás Táborunk, melyekbe 1 000 résztvevőt várunk Kárpát-medence szerte működő középiskolai szervezeteink képviseletében. A rendezvény programja során a fiatalok csapatokba szerveződve közösségi foglalkozásokon, vetélkedőn, kassai kiránduláson, sportprogramokon, táncházban vehetnek részt.

A július 1-7. közötti Összmagyar Középiskolás Tábor felhívása ide kattintva érhető el.

Az augusztus 5-10. közötti Összmagyar  Középiskolás Tábor felhívása ide kattintva érhető el. 

 

Összmagyar Egyetemi Tábor

 

Összmagyar Egyetemi Táborba  450 résztvevőt várunk Kárpát-medence szerte működő szervezeteink képviseletében. A rendezvény programja során a fiatalok workshopokon, történelmi és közéleti előadásokon, kassai kiránduláson, sportprogramokon, koncerten vehetnek részt.

A tábor időpontja: 2019. augusztus 21-25. (2019. augusztus 20. - 0. nap)

Jelentkezési határidő:  2019. június 30. (vasárnap)

A felhívás ide kattintva érhető el. 

 

Kárpát-medencei Pedagógus Tábor

 

A Rákóczi Szövetség 2019-ben egy időpontban és helyszínen rendezi meg Kárpát-medencei történelem és irodalom szakos tanári táborát, valamint ezzel párhuzamosan lehetőséget teremt a reál szakos tanárok számára is nyári kikapcsolódásra és szakmai továbbképzésre Kárpát-medencei pedagógustábora keretében. A tábor célja, hogy a Kárpát-medencei tanárok, irodalmi, történelmi, természettudományi és közéleti témákban színvonalas szakmai továbbképzésben részesüljenek. Arra is lehetőséget kíván biztosítani a rendezvény, hogy szoros emberi és szakmai kapcsolatok alakulhassanak ki a résztvevők között.

A tábor időpontja: 2019. július 22-27. (hétfőtől-szombatig)

A felhívás ide kattintva érhető el. 

 

A Diaszpóra Program táborai

 

A Rákóczi Szövetség – a Magyar Diaszpóra Tanács megfogalmazott kérése alapján, a Magyar Kormány támogatásával – 2019 folyamán a „DIASZPÓRA PROGRAM” keretében lehetőséget teremt magyarországi tanulmányúton való részvételre akár 1000 diaszpórában élő 10 és 29 év közötti magyar fiatal számára immár harmadik alkalommal. A Diaszpóra Program több különböző programidőszakot tartalmaz 2019 januárja és decembere között, köztük 8 nyári tábort: 2 anyanyelvi tábor, 2 néptánctábor, 2 sporttábor, mindemellett a diaszpórában élő fiatalok részt vehetnek az Összmagyar Középiskolás Táborban, illetve az Összmagyar Egyetemista Táborban is. 

Jelentkezési határidő: 2019.03.20. LEZÁRULT!

Részletes információ a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programjáról ide kattintva érhető el. 

 

 

 

 A Rákóczi Szövetség május 23-án tartotta 2019. évi rendes Közgyűlését, ahol felszólalt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, aki kérte a Rákóczi Szövetség támogatását a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtéséhez.

A Rákóczi Szövetség ugyanezen a napon ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumi ünnepséget Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. A rendezvényen számos kiemelt magyarországi és határon túli személyiség mellett részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely,Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Szövetség a 30 éves jubileum alkalmával köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik nélkül a Rákóczi Szövetség munkája nem valósulhatott volna meg az elmúlt években.

A jubileumi ünnepségre készült rövidfilm ide kattintva érhető el. 

Foto: Áment Gellért

Képgaléria: