A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolai szervezetei számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több iskolában emlékezzenek meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről. A győztes pályamunkát megalkotó csoport egymillió forint értékű díjazásban részesül.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Az emléknap méltó dátuma április 12-e, 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé.

  • A pályázat célja: minél több középiskolai osztály kezdjen közös munkába és hozzon létre olyan művészi értékű alkotást (pl. kisfilm, színi előadás, installáció stb.), mellyel iskolájuk, településük nyilvánosságának figyelmét ráirányítsa a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezer magyar történelmi tragédiájára.
  • A pályázók köre: a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolai szervezetei, középiskolai osztályközösségek
  • Az első helyezett díja: 1 000 000 forint keretösszegű, Kárpát-medencén belüli osztálykirándulásra fordítható támogatás, mely 2020. november 30-ig felhasználható.
  • Pályázat benyújtása: A Rákóczi Szövetség weboldalán, a pályamunkát dokumentáló videófájl feltöltésével: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/13-palyazatok/606-felvidekrol-kitelepitett-magyarok-aprilis-12-i-emleknapja-2020-palyazat-kozepiskolasok-reszere
  • A pályamunkát 2020. március 1. – április 30. között kell bemutatni a település, iskola közönsége számára
  • Pályázat beadásának határideje 2020. március 23., hétfő
  • Eredményhirdetés: A győztes pályamunkát a Rákóczi Szövetség 2020. április 8-án hirdeti ki, a győztes osztályt felkéri a pályamunka bemutatására a Szövetség április 17-i budapesti központi megemlékezésén.
  • Megjegyzés: Amennyiben a pályamunka megvalósítása anyagi terhet ró az osztályközösség tagjaira, az ilyen jellegű költségek fedezésére felhasználható az április 12-i helyi és középiskolai szervezetek részére kiírt pályázat: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/603-palyazati-felhivas-felvidekrol-kitelepitett-magyarok-aprilis-12-i-emleknapja2020

További információval Szenczi Borbála (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;  +36 1 201 3067), a program felelőse, illetve a Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatárasai állnak rendelkezésre.

2020. évi ifjúsági programsorozatát Középiskolás Vezetői Fórummal indítja a Rákóczi Szövetség Budapesten január 31. és február 2. között.

A hétvégi rendezvény programjába 550 diák kapcsolódik be, annak a 300 Kárpát-medencei iskolának a képviseletében, ahol a Szövetségnek középiskolai szervezetei működnek.

A Középiskolás Vezetői Fórum azzal a céllal valósul meg, hogy a diákok megvitassák a Szövetség idei ifjúsági programjait és pályázati lehetőségeit. A hétvége során kiemelt szerepet kapnak a közösségi, csapatépítő programok, emellett a fiatalok színházi előadáson, parlamenti látogatáson és további érdekes programokon vehetnek részt.

A rendezvényt január 31-én, pénteken 17 órakor a Budapesti Műegyetemen Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter nyitja meg. A program részét képezi szombaton 14 órakor a Kossuth téri Rákóczi-lovasszobor előtt a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódó élőkép bemutatása is. Ezt követően az Országházban Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke fogadja a több mint félezer középiskolást.

A rendezvény programjáért kattintson ide. 

Köszönjük, ha hírt adnak a rendezvényről!

Február 2-án véget ért az idei év első programsorozata, a Középiskolás Vezetői Fórum. A rendezvényre 550 fiatal érkezett a Kárpát-medence minden pontjáról.

Péntek délután Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta „Rajtunk múlik, hogy a világ magyarsága milyen mértékben tart össze, milyen a számaránya és milyen jövőt tervez magának.” A miniszter köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek, hangsúlyozva, hogy a magyar fiatalok határokon átnyúló kapcsolatrendszerének segítésével olyan kapcsolatok létrejöttéhez járul hozzá, amelyek sikeressé tehetik a magyarságot.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönetett mondott annak a több mint 110 tanárnak, akik elhozták a diákokat a hétvégére. Elnök úr a köszöntőjében elmondta, az idei első rendezvényen a jelentkezők magas száma állította nehéz feladata elé a szervezetet, de örömmel megfeleltek ennek a kihívásnak. Elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 2020-ban is 70-80 programot szervez, amelyek között nyári táborok, konferenciák, találkozók és utazások is találhatók, továbbá számos pályázati lehetőséget indítanak határon túli fiataloknak elsősorban a helyi kezdeményezések felkarolásra érdekében.

Az est további részében Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor tartott közönségtalálkozót. A Hazajáró stábját Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója mutatta be a résztvevőknek. 

Szombat reggel Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima díjas kommunikációs szakértő tartott előadást a jó kommunikáció alapjairól, majd a Rákóczi Szövetség munkatársai bemutatták a szervezet tevényekségét, a 2020-as év újdonságait, pályázati lehetőségeket, valamint nagy örömmel számoltak be arról, hogy 2019-ben számos iskola csatlakozott a Rákóczi Szövetség tagságához. 

Szombat délután az 550 résztvevő élőképet alakított ki a Kossuth téren, ezzel is szombolizálva az összetartozást. 

 

Élőkép a Kossuth téren.

 
 

 

A flashmob után országházi látogatás kezdődött, ahol Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke üdvözölte a csoportot.  Az est végén a tanároknak Takaró Mihály irodalomtörténész tartott előadást, a diákok pedig a Nemzeti Táncszínház Szabadság 89 című előadását tekintették meg. 

Vasárnap délelőtt Bese Gergő római katolikus pap, Hegyiné Gödri Anikó tanító, valamint Murai László a HÖOK elnöke beszélgettek a múlt és a jelenkori diákéletről, lehetőségekről, magyarságtudatról. 

Bízunk benne, hogy mindenki jól érezte magát a hétvégén és hamarosan újra találkozunk! 

#rákoczisnaklennimenő

 

 

Képgaléria:

A Rákóczi Szövetség arra kéri a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolaköteles gyermeküknek magyar iskolát.

A külhoni régiókban a következő hetekben, hónapokban a szülőknek arról kell dönteniük, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A családok gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar nyelvű oktatást. A magyar iskolaválasztás biztosítja a magyar közösségek megmaradását, a magyar nyelv és kultúra továbbadásával, valamint többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert biztosít a gyermeknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül.

A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet a külhoni magyar közösségek fennmaradását alapjaiban meghatározó döntésre.

A Kárpát-medence számos településén és régiójában elmondható, hogy egyre többen választják a magyar jövőt, gyermekük magyar iskolába íratásával.

Magyar Iskolaválasztási Programunkról bővebb információ az alábbi címen érhető el: www.magyariskolavalasztas.hu

 

Magyar Iskolaválasztási Kampány

 
 

 

A média képviselőit arra kérjük, hogy segítsék a külhoni magyar iskolaválasztás népszerűsítését!