A Rákóczi Szövetség – a Magyar Diaszpóra Tanács megfogalmazott kérése alapján, a Magyar Kormány támogatásával – 2020 folyamán a „DIASZPÓRA PROGRAM” keretében lehetőséget teremt magyarországi tanulmányútra 1000 diaszpórában élő 10 és 29 év közötti magyar fiatal számára.

1. A Program célja:

· Személyes kapcsolatok által elősegíteni a diaszpóra magyar fiataljainak egymás és az anyaország közötti, valamint a Kárpát-medencei magyar fiatalokkal való összetartozás tudatának erősítését.

· Magyarországi szakemberek bevonásával a diaszpóra fiataljai magyarságtudatának és anyanyelvtudásának fejlesztése.

· A diaszpórában megvalósuló, nemzeti kötődést célzó minőségi ismeretátadás hatékonyságának növelése. Továbbá a hazai környezetben történő széleskörű tapasztalatszerzés, valamint az ezt szolgáló szellemi, kulturális és módszertani tudás bővítése.

· A diaszpórában élők magyar szervezetekhez való kapcsolódásának és az aktív külhoni közösségi részvételnek szakmai támogatása és inspirálása.

· A diaszpórában élő magyarság anyaországgal való kapcsolatának erősítése újfajta kapcsolathálózat létrehozásával, valamint a határon túli, szórvány és diaszpóra területek közötti együttműködések aktiválása és szélesebb körű kiterjesztése összmagyar szinten.

2. A Program tartalma:

A Diaszpóra Program több különböző programidőszakot tartalmaz 2020 januárja és decembere között, köztük tematikus tanulmányutakat és nyári táborokat, amelyek közül tetszés szerint választhatnak a jelentkezők. A kiválasztott programidőszak 8-10 napos összefüggő időszakot jelent.

2.1. A tervezett programidőszakok:

Időpont

Pünkösd

2020. május 27-június 5.

Összmagyar Középiskolás Tábor

2020. július 6-12.

Összmagyar Felsőtagozatos Tábor

2020. július 13-19.

Összmagyar Anyanyelvi Tábor

2020. július 20-26.

Összmagyar Tanártábor

2020. július 27-augusztus 2.

Összmagyar Középiskolás Tábor

2020. augusztus 3-9.

Összmagyar Anyanyelvi Tábor

2020. augusztus 10-16.

Összmagyar Egyetemista Tábor

2020. augusztus 17-21.

Advent

2020. december 12-20.

2.2. A tervezett programok tematikája:

Minden programidőszak részét képezi Budapest, a vidéki Magyarország és egy külhoni magyar régió felkeresése.

Budapesti programok:

- Budapest megismerése, látnivalók, nevezetességek, múzeumok

- budapesti élményprogramok

- Budapest környéki programok

- akklimatizáció, ismerkedés, közösségépítés

- anyanyelvi programok, nyelvi alapozás

- tánctanulás, táncház

Vidéki Magyarország, külhoni régió:

- kirándulások

- élményprogramok (pl. szüret, bórkostoló, disznóvágás stb.)

- tánctanulás, táncház

- fürdő-látogatás

3. A pályázók köre:

· Diaszpórában élő magyar fiatalok

A Programra pályázhatnak azok a diaszpórában élő, 10 és 29 év közötti magyar fiatalok, akik a helyi magyar közösségekben működő hétvégi iskolák, hagyományőrző és kulturális egyesületek, vallási közösségek munkájában aktívan – legalább 1 éve – részt vesznek. Ennek fennállását a helyi magyar szervezetnek igazolnia kell.

A Program keretében egy személy 2020. január 1. – 2020. december 31. között egy alkalommal, egy tetszőlegesen kiválasztott programidőszakban látogathat el Magyarországra.

A kiskorú (18 éves kor alatti) résztvevőket csak csoportosan (5+1 fő) és felnőtt kísérővel tudjuk fogadni. A kiskorúak jelentkezéséhez minden esetben szülői jóváhagyás szükséges.

· Kísérő

A kísérő szerepére azok a 25. életévüket betöltött, közösségben aktív személyek (pedagógus, néptánctanár, közösségi vezető stb.) pályázhatnak, akik legalább társalgási szintű magyar nyelvtudással rendelkeznek és az elektronikus pályázati felületen motivációs levelüket feltöltötték.

5 kiskorú fiatal után egy kísérő jelentkezése fogadható el.

3.1. Térségek szerinti irányadó keretszámok:

· Észak-Amerika: 350 fő

· Nyugat-Európa: 300 fő

· Dél-Amerika: 200 fő

· Ausztrália és Új-Zéland: 90 fő

· Izrael: 50

· Dél-Afrika: 10

4. A Program finanszírozása:

A Rákóczi Szövetség a sikerrel pályázók számára a Program időszakában fedezi a szállás, az ellátás, a balesetbiztosítás, a magyarországi utazások teljes költségét, valamint a Programmal kapcsolatos foglalkozások, rendezvények, belépők díjait.

A jelentkezés sikerességét követően a résztvevőnek 30.000 HUF regisztrációs díjat kell fizetnie a www.rakocziszovetseg.org/diaszpora oldalon, ezzel megerősítve részvételüket. A regisztrációs díjat az utazást követően visszatérítjük a résztvevőknek.

A Programban résztvevő fiatalok, illetve kísérőik Magyarországra utazásának és a kiinduló országba a visszautazás költségeihez a Rákóczi Szövetség az utazást követően hozzájárul (banki átutalással) az alábbiak szerint:

· Észak-Amerika: 100 000 HUF

· Nyugat-Európa, Izrael: 20 000 HUF

· Dél-Amerika: 300 000 HUF

· Ausztrália és Új-Zéland: 150 000 HUF

· Dél-Afrika: 150 000 HUF

A kiinduló ország és Magyarország közötti utazást, utasbiztosítást, valamint a visszautat a résztvevők és a kísérők egyénileg szervezik meg.

5. A pályázat benyújtásának és elbírálásának módja:

A Programra való jelentkezés időszaka: 2019. december 4. – 2020. február 28.

Jelentkezés:

A pályázatok elbírálását a Rákóczi Szövetség végzi szorosan együttműködve a magyar diaszpóra szervezetek képviselőivel. A jelentkezési határidő lezárását követő 15 napon belül a meghatározott feltételek, a keretszámok és a jelentkezések beérkezésének sorrendje alapján hoz döntést a Rákóczi Szövetség.

A döntést követően minden pályázó tájékoztatást kap elektronikus levél formájában.