A Felvidéken 2010 óta nem csökken sem a magyar iskolaválasztók száma, sem a számaránya. Több felvidéki régióban egyértelmű növekedés tapasztalható.Ugyanezek a tendenciák elmondhatók Kárpátaljáról és Erdély több régiójáról is, valamint a Délvidéken is egyre gyakrabban hoznak jó döntést.

A külhoni régiókban a következő hetekben kell döntést hozniuk a szülőknek arról, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A családok gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar vagy államnyelvű oktatást.

Az előttünk álló időszakban a Szövetség intenzív kampányba kezd, hiszen a döntés egyszeri és életre szól. A cél érdekében december folyamán 20 000 magyarul beszélő óvodásnak küldte el Mátyás az igazságos című mesekönyvét a szülőket bátorító levelével együtt a szervezet.

Elindult a Szövetség Kárpát-medencei Mozgó Mozija is, amely áprilisig több mint száz településre jut el, kicsiknek és nagyoknak vetít magyar meséket és filmeket, az iskolaválasztást tematizáló kisfilmekkel együtt. Az akció célja, hogy alkalmat adjon a külhoni magyar közösségeknek az összejövetelre, találkozásra, és az őket érintő fontos kérdések megbeszélésére, mint például az iskolaválasztás. A vetítések részletes programja és időpontja itt érhető el.

A Rákóczi Szövetség megígéri a szülőknek, hogy gyermekük magyar iskolába íratásakor egy jó minőségű iskolatáskát kapnak, valamint a szeptemberi tanévkezdést követően számíthatnak a magyar összefogást jelképező ösztöndíjra helyes és felelős döntésük elismeréseként.

A magyar iskola jobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít. Az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy szűkebb és tágabb közösségében otthon érezhesse magát. Ezért arra kérjük a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar iskolát!

Ajánlás:

Felvidék első magyar nyelvű fejlesztőközpontja

Gondolta volna, hogy megelőzhetőek a tanulási problémák? Mikor forduljon szakemberhez?

Az Artis Centrum fejlesztőközpont elsőként alakult Felvidéken 2015-ben, Párkányban és Komáromban komplex elllátást nyújt anyanyelven.

Újszerű terápiákkal dolgoznak, melyek Felvidéken még kevésbé ismertek.  Elsők között alkalmazzák a  nemzetközi szinten elismert, hungarikumnak számító Pető-módszert, illetve tanulási, magatartás- és figyelemzavarral küzdő gyermekek számára kialakított, új terápiás lehetőségeket (Kulcsár-féle mozgásterápia, Tervezett Szenzomotoros Tréning-TSMT).

A csecsemőktől egészen felnőttkorig foglalkoznak fejlesztéssel.

Képesség - állapotfelmérés, iskolaérettségi vizsgálat, ovi- iskolaváró foglalkozások, beszédfejlesztés, gyógypedagógiai megsegítés, tanácsadás és különféle terápiák érhetőek el a központban.

A szakmai csapatban gyógypedagógus, pszichológus, konduktor, logopédus, játékterapeuta, TSMT terapeuta, hallásterapeuta vesz részt.

Foglalkozásaikat gyermekközpontúság és családias légkör jellemzi.

További információ az Artis Centrum weboldalán érhető el: http://www.artiscentrum.sk/