Eseménynaptár

Események
2018. Április 07. , Szombat
  • Nincsenek eseményekRendezvények általános iskolásoknak

Anyanyelvi Táborok
Említést kell tenni a legkisebbekről, általános iskolásokról is. A szórványvidéken élő magyar kisdiákok és középiskolások számára a Rákóczi Szövetség minden nyáron Anyanyelvi táborokat szervez korosztályonként. A táborok célja, hogy a helyszínre érkező gyermekek, akik anyanyelvüket szülőföldjükön csak korlátozottan használhatják, egy hétig felszabadultan, kötöttségek nélkül beszélhessenek kizárólag magyarul. Emellett értékes, magyar nyelvvel, irodalommal és kultúrával kapcsolatos tudásra tehetnek szert a hét előadásainak köszönhetően, ill. fontos szerep jut a egymás megismerésének és a felhőtlen, játékos pihenésnek is.

Rendezvények középiskolásoknak

„Gloria Victis” Ifjúsági Találkozó és Történelmi Vetélkedő
A Gloria Victis rendezvénysorozat a Rákóczi Szövetség legnagyobb rendezvénye, mely két fő elemből áll. Egyrészt ifjúsági találkozó, másrészt történelmi vetélkedő. Az ifjúsági találkozóra a Kárpát-medence minden pontjáról hívjuk és várjuk ifjúsági szervezeteink tagjait, hogy együtt emlékezzenek a 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. A Történelmi Vetélkedő három fordulós csapatverseny, melyre minden Kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskola nevezhet csapatot/csapatokat. Egy csapat három diákból és egy felkészítő tanárból áll. Az első forduló feladatlapja a vetélkedő meghirdetését követően a Rákóczi Szövetség honlapjáról tölthető le. A kitöltött feladatlapot postai úton a Szövetség levelezési címére kell eljuttatni a felhívásban feltüntetett határidőig. Az első forduló hatvan legjobb csapata meghívást kap a középdöntőre, mely az október 21-23-a között megvalósuló Gloria Victis rendezvénysorozat részét képezi. A középdöntő írásbeli forduló, mely október 22-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen valósul meg. A második forduló tíz legjobb csapata mérkőzik meg egy szóbeli döntőben október 23-án. A középdöntőbe és döntőbe jutó csapatok értékes könyvjutalmakban részesülnek, valamint a vetélkedő öt legjobb csapatának nyereménye egy több napos kirándulás. Ezen jutalomkirándulások úticélja az elmúlt években Horvátország, Lengyelország és Erdély volt.
Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő
A Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Rákóczi Szövetség közös vetélkedője, mely három fordulós csapatvetélkedő. A versenyre Kárpát-medencei magyar középiskolások jelentkezhetnek. Egy csapat három diákból és egy felkészítő tanárból áll. A versenyre a www.culturanostra.bences.hu oldalon jelentkezhetnek a csapatok. A vetélkedő első fordulójának feladatlapja is erről a honlapról tölthető le, melyet még a letöltés napján vissza is kell tölteni. A második forduló regionális, ezt a feladatlapot a Kárpát-medence különböző városaiban töltik ki a csapatok. A vetélkedő döntője szóbeli, mely egy három napos rendezvény keretében valósul meg a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. A döntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek, valamint az első három helyezett csapat egy nyári jutalomkiránduláson vehet részt.
Hétvégi kirándulások
Évente több alkalommal megvalósuló, péntektől vasárnapig tartó rendezvények, melyekre öt diák és egy tanár jelentkezhet a meghívott ifjúsági szervezetektől. Ilyen rendezvények a minden év tavaszán és őszén megrendezésre kerülő Felvidéki Séta, a tavasszal megvalósuló Délvidéki Utazás, az őszi Partiumi Kirándulás, valamint a szintén tavasszal és ősszel megrendezésre kerülő Kárpátaljai Kirándulás. Ezeknek a programoknak a célja mindig egy-egy határon túli magyarlakta térség történelmi, kulturális kincseinek megismerése, az adott terület bebarangolása.
INFOPROG – Kárpát-medencei Magyar Középiskolások Informatikai Versenye
A Kárpát-medence legnagyobb programozó versenye, melyet a Rákóczi Szövetség a Füleki Magyar Gimnáziummal és Regio Philek Polgári Társulással együttműködve szervez. A verseny egyúttal a szlovákiai magyar középiskolások országos bajnoksága is. A programról bővebb információ www.infoprog.net honlapon olvasható.
Középiskolás vezetőképzők
Mint a rendezvény neve is mutatja, ezekre az összejövetelekre az ifjúsági szervezetek vezetőségét várjuk. A programra általában két diák és egy tanár jelentkezhet a meghívott szervezetek közül. Ez a rendezvény évente több alkalommal kerül megrendezésre egy-egy hosszú hétvége keretében Budapesten, különböző vidéki helyszíneken, valamint határon túli magyarlakta területeken. A program hagyományosan az „Érték és ifjúság” jelmondat köré szerveződik, így rendszerint részét képezik kultúrával, történelemmel kapcsolatos előadások, színházlátogatás, kirándulás, városnézés, múzeumlátogatás, valamint játékos vezető képzés. A program célja az ifjúsági szervezetek vezetőinek képzése, kapcsolataik építése, továbbá jó hangulatú, tartalmas időtöltés.
Sátoraljaújhelyi Középiskolás Tábor
A Rákóczi Szövetség egyik legnagyobb, de mindenképpen legkedveltebb rendezvénye. Évről-évre közel félezer diák érkezik Sátoraljaújhelyre a Kárpát-medence minden szegletéből július első hetében, hogy egy végletekig tartalmas, mozgalmas és élményekben gazdag hetet töltsenek el társaikkal. A táborra minden szervezetünkből öt diák és egy tanár jelentkezhet. A rendezvény programja kirándulásokból, történelemmel, irodalommal, kultúrával, kapcsolatos előadásokból, sportprogramokból, csapatversenyből, szavaló- és rovásírásversenyből, táncházból, valamint strandolásból áll.

Rendezvények felnőtteknek

„Gloria Victis” Ifjúsági Találkozó
Ez a program az október 21-23 között megvalósuló Gloria Victis 1956-os rendezvénysorozat részét képezi. A három napos rendezvényre a Kárpát-medencei egyetemeken működő magyar diákszervezetek képviselői kapnak meghívást.
Helyi Szervezeti Találkozók
A Rákóczi Szövetség ezekkel a hosszúhétvégés rendezvényekkel kíván fórumot teremteni ifjúsági és helyi szervezeti vezetői számára, hogy megosszák egymással és a Rákóczi Szövetség munkatársaival tapasztalataikat, javaslataikat a rendezvényekkel, szervezeti ügyekkel kapcsolatban. Ezen programok regionális szinten kerülnek megrendezésre, így évente egyszer Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken és Felvidéken is sor kerül egy-egy ilyen találkozóra.
Kárpát-medencei Történelem Szakos Tanár Tábor
Minden év nyarán megrendezésre kerülő egyhetes tábor, melyre minden Kárpát-medencei magyar történelem szakos tanár jelentkezhet a program meghirdetését követően a Rákóczi Szövetség honlapján. A tábor előadásai minden évben egy központi téma köré épülnek. Az előadások mellett a tábor programjába beépítésre kerül egy-egy kirándulás, valamint különböző kulturális, szabadidős tevékenység. A képzés ugyan nem akkreditált, de a rendezvényt követően minden résztvevő számára kiállítunk egy igazolást, melyben feltűnésére kerül a program témája és felsorolásra kerülnek azok az előadásokat tartó személyek.
Középiskolai Szervezetek Vezetőinek Találkozója
Ezeknek a hosszúhétvégés rendezvényeknek a megvalósításával a Rákóczi Szövetség szeretne fórumot teremteni az ifjúsági szervezetet vezető tanárok és iskolaigazgatók számára, hogy megosszák tapasztalataikat és javaslataikat egymással és a Szövetség munkatársaival. A Rákóczi Szövetség így kívánja hatékonyabbá tenni ifjúsági szervezeteinek működését, valamint a szervezetvezetőkkel való közvetlen információcserét. Természetesen ezen rendezvények sem kizárólag a munkáról szólnak. A szervezők igyekeznek a programban lehetőséget biztosítani a résztvevők pihenésére és aktív kikapcsolódására is. Ezerke a találkozókra minden meghívott ifjúsági szervezet két fővel jelentkezhet (az ifjúsági szervezetet koordináló tanár, az ifjúsági szervezetnek otthont adó iskola igazgatója).
Magyar Nyelv és Irodalom Szakos Tanárok Találkozója
A Történelemtanár Tábor mintájára, a Rákóczi Szövetség és a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete szervezésében megvalósuló rendezvény. A program gerincét a Kárpát-medencei magyar irodalommal és kultúrával kapcsolatos előadások képezik. A Történelemtanár Táborhoz hasonlóan ez a képzés sem akkreditált, ám a rendezvényt követően minden résztvevő számára kiállításra kerül egy, a találkozó témáját és előadóit tartalmazó igazolás.
Óvodapedagógus Találkozók
Az óvodapedagógus találkozók olyan péntektől vasárnapig tartó rendezvények, melyekre a Kárpát-medencei magyar óvodákban óvodapedagógiai munkát végző óvónők jelentkezését várjuk. A találkozók részben fórumot szeretnének kínálni a résztvevők számára tapasztalatcserére, a Szövetség Beiratkozási Programjának megismerésére, véleményezésére. Másrészt aktív pihenés lehetőségét kívánjuk nyújtani, ezzel is megköszönve az óvodapedagógusok áldozatkész és kitartó munkáját.
Szentendrei Főiskolás Tábor
A Rákóczi Szövetség 1989 óta minden év augusztusában rendezi meg Főiskolás Táborát, Szentendrén. A rendezvényre meghívást kapnak a Kárpát-medencében működő egyetemek, főiskolák magyar diákszervezetei. A hét programja igen változatos, melynek részét képezik előadások, kirándulások, múzeumlátogatás és különböző szabadidős programelemek. A szervezők minden évben igyekeznek ismert és szakmájukban elismert előadókat meghívni a rendezvényre. A program célja, hogy a résztvevők és az általuk képviselt szervezetek megismerjék egymást, határon átnyúló kapcsolatokat alakítsanak ki, valamint eközben egy tartalmas és jó hangulatú hetet töltsenek el együtt, miközben új ismeretekkel és élményekkel gyarapodnak.

Rendezvénynaptár

Április 2018
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Május 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Következő események

2018. május 11.
08:00AM - 05:00PM
Kárpátaljai Kirándulás 2018
2018. május 18.
07:00AM - 05:00PM
Felvidéki Séta - 2018. tavasz